Tämän postauksen aiheeksi nostan aiheen, josta tykkään aina varoittaa loputtomiin perhettäni ja ystäviäni, nimittäin nettihuijaukset. Ne ovatkin olleet tämän vuosikymmenen suurin vitsaus, sillä siinä missä yritykset onnistuvat kehittämään uusia, yhä tehokkaampia tekniikoita huijausten kitkemiseksi, pysyvät verkossa toimivat rikolliset yhtä lailla ajan tasalla, jonka vuoksi hyökkäykset yksityishenkilöitä ja yrityksiä kohtaan verkossa muuttuvat vuosi vuodelta yhä kekseliäämmiksi ja ovelammiksi.
Kalasteluhuijaukset
Karaistuneemmat netinkäyttäjät ja koko uusi nettisukupolvi osaavat taidokkaasti vältellä kalasteluyrityksiä, mutta joka vuosi niihin kuitenkin haksahtaa aivan liian monta ihmistä. Kalasteluhuijauksissa mahdollisiin uhreihin otetaan usein sattumanvaraisesti yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä ja niiden tavoitteena on saada uhri luovuttamaan henkilökohtaisia tietojaan sekä esimerkiksi sisäänkirjautumistietoja pankkitilille, sähköpostiin, pilvipalveluun ja moneen muuhun paikkaan, joihin heillä ei ole yhtikäs mitään asiaa.
Usein tällaiset kalasteluyrityssähköpostit naamioidaan virallisen näköisiksi ja esimerkiksi suomalaisia on yritetty huijata Nordean kaltaisten tunnettujen pankkien nimissä. Jos ei ole varuillaan, saattaa huomaamattaan tulla antaneeksi sisäänkirjautumistietonsa huijarille. Ikävimmillään tämä saattaa johtaa siihen, että luottokorttia käytetään netissä shoppailuun ja uhkapelaamiseen jossain aivan muussa maailmankolkassa.
Nigerialaiskirjeet
Nämä rahanpesuhuijaukset tunnetaan kansanomaisemmalla nimityksellä “nigerialaiskirjeet” ja niihin lähes kaikki sähköpostiosoitteen omistavat ovat varmasti jossain vaiheessa törmänneet. Vaikka nigerialaiskirjeitä on laadittu jo ainakin parin vuosikymmenen ajan, ei niiden suosio ole vieläkään laantunut, sillä aina löytyy hyväuskoisia höynäytettäviä, joihin kirjeiden sisältö uppoaa.
Usein tällaisille huijauksille on tyypillistä tunteisiin vetoava sähköpostiviesti joltain kaukaisen maan hallituksen jäseneltä, liikemieheltä tai muulta tärkeältä kuulostavalta henkilöltä, jossa pyydetään rahallista apua esimerkiksi käsittelykuluihin, joiden jälkeen uhrille luvataan suurta rahapalkkiota. Jos huijaukseen haksahtaa, yltyy meininki yhä räikeämmäksi, kunnes yhtäkkiä yhteydenpito lakkaa ja rahat katoavat tuhkana tuuleen.
Nettirakkaushuijaukset
Tunnenpa henkilökohtaisesti erään keski-ikäisen mieshenkilön, joka oli vähällä lähettää ihastuttavalle netissä tapaamalleen neidolle rahoja Suomen matkaa varten. Ehdin onneksi siihen väliin ja sain puhuttua miehelle järkeä, sillä jostain syystä hän ei ainakaan myöntänyt kuulleensa koskaan nettirakkaushuijauksista. Tämä on toki nerokas keino kalastella rahaa, sillä rakkaus saa tunnetusti tekemään ihmeellisiä asioita.
Nettirakkaushuijauksissa uhria lähestytään yleensä sosiaalisen median kuten Facebookin välityksellä ja huijari esiintyy toisena henkilönä. Useimmiten miespuoliset huijarit sijaitsevat todellisuudessa Länsi-Afrikassa ja naispuoliset huijarit eri puolilla Itä-Eurooppaa, mutta keksityllä identiteetillä esiintyvä henkilö voi olla esimerkiksi amerikkalainen Lähi-Idässä taisteleva sotilas.
Katsoin kerran erään dokumentin, jonka mukaan esimerkiksi Ukrainasta löytyy lukuisia tähän huijaukseen erikoistuneita nettitreffailutoimistoja, joiden tarkoituksena on ainoastaan lypsää rahaa pahaa-aavistamattomilta, rakkaudennälkäisiltä uhreilta. Usein uhrilta pyydetään ensimmäisen rahasiirron jälkeen lisää rahaa erilaisten yllättävien kulujen kattamiseen, ja valitettavasti moni jatkaa rahasiirtoja aina siihen asti, kunnes varoja ei yksinkertaisesti enää ole.