Nyt alkaa taas olemaan se aika vuodesta kun ihmiset ryhtyvät sankoin joukoin tutkailemaan netin tarjontaa löytääkseen lahjoja jouluksi mahdollisimman halvalla. Muutenkin verkossa pyörii runsaasti porukkaa nettikaupoissa vaatteita ja elektroniikkaa shoppaillen.
Fiksuimmat eivät osta heti ensimmäisenä vastaan tulevaa tuotetta, vaan he kiertelevät useammassa eri nettikaupassa löytääkseen parhaan mahdollisen tarjouksen haluamalleen tuotteelle. Usein sivustoille täytyy kuitenkin laatia asiakastili ennen kuin tuotteen lopullisen hinnan saa näkyville, mutta tässä kannattaa olla todella tarkkana. Jos ei ole aiemmin harrastanut juurikaan netissä shoppailua tai jos jokin sivusto on täysin uusi tuttavuus, on suositeltavaa tehdä hiukan taustaselvitystä ennen kuin sivustolle luovuttaa tietojaan.
Onneksi netti on täynnä erilaisia arvostelusivustoja, joilla voi käydä tutustumassa kokemuksiin, joita muilla käyttäjillä on jostain tietystä verkkokaupasta. Muiden antama palaute, oli se sitten positiivista tai negatiivista, on yleensä hyvä keino saada osviittaa sen suhteen, kannattaako kyseisellä sivustolla asioida ylipäätään. On olemassa aivan valtava ero sen suhteen, mitä ihmisten todellisuudessa pitäisi tehdä ja mitä he todellisuudessa tekevät taatakseen verkossa turvallisuutensa. Pääsyy tähän lienee se, ettei todellisuudessa edes tajuta kaikkia niitä valtavia riskejä, joille he altistavat itsensä.
Varoituksia toki näkee ja kuulee lähes joka päivä ja viruksentorjuntaohjelmakin muistuttelee päivityksistä, mutta monella tuntuu olevan asenteena se, että “ei niin juuri minulle kuitenkaan käy”. Moni joutuukin toteamaan erehtyneensä, sillä vuosittain tuhannet suomalaiset ja maailmanlaajuisesti miljoonat ihmiset joutuvat identiteettivarkauden uhreiksi. Kun verkkoon luovuttaa holtittomasti tietojaan, on tuskin mikään ihme, että niitä käytetään esimerkiksi uusien luottokorttitilien avaamiseen, pikavippien ja muiden lainojen anomiseen, netissä ostosten tekemiseen ja muuhun vastaavaan rikolliseen toimintaan.
Salasanat
Aivan perusasioita, joita voi suositella ihan kaikille nettishoppailuja harrastaville, ovat esimerkiksi salasanaan liittyvät turvallisuustekijät. Kaikille ei nimittäin ole itsestäänselvyys se, että käytettävän salasanan tulisi olla oikeasti vaikeasti pääteltävissä. Yksi hyvä idea on käyttää vahvaa salasanaa, joka koostuu esimerkiksi kokonaisista lauseista tai numeroiden ja kirjainten yhdistelmistä.
Omien lasten tai lemmikkien nimet tai omaan syntymäpäivään liittyvät salasanat ovat helppoja kohteita sellaisille henkilöille, jotka ovat valmiita hakkeroimaan itsensä tilillesi. Toinen vinkki salasanojen käyttöön liittyen on luoda jokaiselle käyttämälleen tililleen oma, ainutlaatuinen salasanansa.
Jos tämä tuntuu ylitsepääsemättömän mahdottomalta, kannattaa vähintään erottaa henkilökohtaisten tilien ja työhön liittyvien tilien salasanat toisistaan. Mitä arkaluontoisempaa ja henkilökohtaisempaa tietoa tilisi sisältää, sitä hankalammin arvattavan salasanan se tarvitsee.
Viruksentorjuntaohjelmat
Mikä tahansa nettiin yhteydessä oleva laite kannattaa suojata, erityisesti silloin kun sitä käyttää verkossa ostostentekoon ja aivan erityisesti sesonkiaikoina kuten lomien aikaan. Huijareita ja nettirikollisia on enemmän kuin ehkä arvaisikaan. Moni osaa jo varoa epäilyttäviä ja yhtäkkiä sähköpostiin ilmestyviä viestejä, jotka haiskahtavat huijaukselta jo ensikättelyssä.
Usein etenkin me suomalaiset kuitenkin luovutamme henkilökohtaisia tietojamme kuten esimerkiksi syntymäajan ja luottokorttitietoja aivan liian herkästi tuntemattomille tahoille verkossa ostoksia tehdessämme. Netissä shoppaillessa on paras pitää käyttämänsä laitteen turvallisuusohjelmisto ajan tasalla. Käytä ainoastaan uusimpia versioita sovelluksista ja ohjelmistoista ja pidä huoli siitä, että koneessa käytössä oleva ohjelmisto todella pystyy torjumaan virukset ja muut tartunnat tehokkaasti.
Yllättävän monella ei ole koneessaan lainkaan ladattuna tai ainakaan käytössä viruksentorjuntaohjelmaa, joka voi pelastaa monelta kiperältä tilanteelta ja ehkäisee suurelta osin esimerkiksi erilaisten vakoiluohjelmien käytön. Kaikista tärkein ja ratkaisevin asia ovat kuitenkin netissä surffailevan henkilön omat valinnat sen suhteen, missä tilanteissa tietojaan luovuttaa ja millaisia tietoja itsestään luovuttaa. Sinisilmäinen ei kannata olla, sillä terve epäluuloisuus kaikkea netissä tapahtuvaa toimintaa kohtaan on vain hyvä asia.